Klant login

Wat is een Koolborstel?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een koolborstel is een onderdeel van elektrisch gereedschap dat wordt gebruikt om elektrische energie te overbrengen van een statisch deel van het gereedschap, zoals een motor, naar een bewegend deel, zoals een armatuur of werktuig.

Het bestaat meestal uit een stuk koolstaaf of een ander elektrisch geleidend materiaal dat is omwikkeld met een isolatiemateriaal en bevestigd aan een metalen houder of een andere bevestigingsmiddel.

Werking van koolborstels

Koolborstels werken door elektrische lading over te brengen van een statisch deel van het gereedschap naar een bewegend deel. Dit gebeurt doordat de koolborstel in contact komt met een elektrisch geleidend deel van het gereedschap, zoals een commutator of een andere draaiende as, en de lading overbrengt naar het bewegende deel.

Voor- en nadelen van gebruik van koolborstels

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van koolborstels in elektrisch gereedschap. Zo zijn ze relatief goedkoop en gemakkelijk te vervangen, en kunnen ze een hoge elektrische stroom overbrengen zonder veel warmte te produceren.

Een nadeel van koolborstels is echter dat ze slijten na verloop van tijd en daarom regelmatig moeten worden vervangen om het gereedschap in goede werking te houden.

Vervangen van koolborstels

Om een koolborstel te vervangen in elektrisch gereedschap, is het eerst noodzakelijk om de stroomtoevoer naar het gereedschap uit te schakelen en vervolgens de kap of het deksel te verwijderen om toegang te krijgen tot de koolborstels. Vervolgens kunnen de oude koolborstels worden verwijderd door de bevestigingsmiddelen los te maken en de nieuwe koolborstels in de houder te plaatsen en vast te zetten met de bevestigingsmiddelen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de koolborstels goed zijn geïnstalleerd en goed contact maken met het elektrisch geleidende deel van het gereedschap om een goede werking te garanderen.