Klant login

Wat is een Klemring?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een klemring is een component dat wordt gebruikt om twee asdelen met elkaar te verbinden door middel van een klemkracht.

Klemkracht wordt ook wel omschreven als de voorspanning is (klemkracht in Newton (N)) die nodig is om de constructiedelen tegen elkaar aandrukt te houden zodat deze delen niet ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Een klemring bestaat uit een ringvormig stuk metaal of kunststof dat rond een asdeel kan worden geplaatst en dat kan worden aangedraaid om de asdelen stevig tegen elkaar aan te drukken.

Klemringen worden vaak gebruikt om asdelen te verbinden die onder hoge druk of belasting staan, zoals in hydraulische cilinders, elektrische motoren en andere mechanische componenten.

Verder heb je nog een populaire soort klemring. Dat is de klemring met schroef. Maar tot slot is wellicht de bekendste soort klemring, de tweedelige klemring. Dankzij de tweedelige uitvoering van een klemring is eenvoudige en snelle montage mogelijk zonder dat aangrenzende componenten hoeven te worden gedemonteerd.