Klant login

Wat is een Circuitbord?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een circuitbord is een elektrische printplaat die wordt gebruikt om elektrische componenten en verbindingen te organiseren en te beveiligen in elektrische apparaten, zoals elektrisch gereedschap.

Het is een belangrijk onderdeel van het elektrische systeem van een apparaat en zorgt ervoor dat het apparaat op een betrouwbare manier kan functioneren.

Waar bestaat een circuitbord uit?

Een circuitbord bestaat uit een platte plaat van een isolatiemateriaal, zoals glasvezel of kunststof, met daarop een patroon van metalen sporen. De sporen zijn verbonden met elektrische componenten, zoals weerstanden, transistoren, relais en andere elektronische onderdelen, die op het circuitbord zijn bevestigd.

Waarom circuitbord?

Het doel van het circuitbord is om elektrische componenten en verbindingen te organiseren op een manier die gemakkelijk te begrijpen is en te onderhouden. Het maakt het ook mogelijk om elektrische componenten te vervangen of te upgraden als dat nodig is. Bovendien helpt het circuitbord om elektrische stromen te beheersen en te beveiligen, om te voorkomen dat er ongewenste stroomstoten of kortsluiting optreden.

In het geval van elektrisch gereedschap, is het circuitbord verantwoordelijk voor het beheren van de elektrische stroom die nodig is om het apparaat te laten functioneren. Het zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid stroom naar de elektrische componenten van het gereedschap gaat, zoals de motor of de schakelaar, en beveiligt het apparaat tegen overbelasting of andere elektrische problemen. Het circuitbord is dus een belangrijk onderdeel van elk elektrisch gereedschap en kan het functioneren van het apparaat sterk beïnvloeden als het niet goed werkt.