Klant login

Wat is een Bougie?

Afkomstig uit het Onderdelen Woordenboek

> Bekijk hier andere definities van gereedschapsonderdelen

Een bougie is een elektrische ontsteking die wordt gebruikt om een vonk te produceren die de brandstof in een verbrandingsmotor aansteekt. Bougies zijn meestal gemaakt van keramiek of andere hittebestendige materialen en zijn voorzien van een metalen elektrode aan het uiteinde.

Waar kom je bougies tegen?

Bougies komen vaak voor in gereedschappen die een verbrandingsmotor hebben, zoals bijvoorbeeld grasmaaiers, kettingzagen en motoren. In deze gereedschappen worden bougies gebruikt om de brandstof aan te steken en de motor te laten draaien.

Waarom bougie?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van bougies in gereedschappen met een verbrandingsmotor.

 • Ten eerste helpen bougies om ervoor te zorgen dat de motor soepel draait door de brandstof aan te steken en te laten verbranden.
 • Ten tweede kunnen bougies ook helpen om de prestaties van de motor te verbeteren door de vonksterkte te verhogen en de brandstof efficiënter te laten verbranden.
 • Ten derde kunnen bougies ook helpen om de emissies van de motor te verminderen door de brandstof efficiënter te laten verbranden, wat kan bijdragen aan een beter milieu.
 • Daarnaast zijn bougies ook gemakkelijk te vervangen en zijn ze beschikbaar in verschillende types en maten, wat betekent dat ze gemakkelijk aan te passen zijn aan de behoeften van het gereedschap of de motor.
 • Bovendien zijn bougies ook relatief goedkoop, wat betekent dat ze gemakkelijk te vervangen zijn als ze versleten raken of als ze problemen veroorzaken.

Onderhoud van bougies

Het is belangrijk om te onthouden dat bougies alleen effectief zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt en bevestigd. Bovendien moeten ze altijd worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant en moeten ze worden onderhouden en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn en veilig kunnen worden gebruikt.

Vervangen van bougies: 7 tips

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het vervangen van bougies in gereedschap:

 1. Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig voor het vervangen. Het is belangrijk om te weten hoe je de bougie op de juiste manier kunt vervangen, zodat je de motor of het gereedschap niet beschadigt.
 2. Zorg ervoor dat je de juiste bougie voor het gereedschap koopt. Er zijn verschillende types bougies beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor het gereedschap dat je hebt.
 3. Zorg ervoor dat je het gereedschap uitzet en loskoppelt voordat je de bougie vervangt. Dit zorgt ervoor dat je niet gewond raakt tijdens het vervangen van de bougie.
 4. Maak het gebied rond de bougie schoon voordat je de bougie vervangt. Dit zorgt ervoor dat er geen vuildeeltjes in de motor terechtkomen tijdens het vervangen van de bougie.
 5. Gebruik de juiste gereedschappen om de bougie los te maken en te vervangen. Meestal heb je een bougiezwengel of een ander speciaal gereedschap nodig om de bougie los te maken.
 6. Controleer de bougie na het vervangen om ervoor te zorgen dat hij op de juiste manier is bevestigd. Dit kan helpen om problemen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de motor of het gereedschap goed blijft werken.
 7. Volg ook de instructies van de fabrikant op voor het onderhoud van de bougie. Dit kan helpen om de levensduur van de bougie te verlengen en om problemen te voorkomen.